Bármilyen környezetben, céllal is történik a tisztítás, annak folyamatát, eredményességét alapvetően négy tényező határozza meg. A hatékony járműtisztítás kölcsönhatásának elemei:

  • Hőmérséklet
  • Fizikai tényező
  • A kölcsönhatás időtartama
  • Kémiai tényező

tisztítás

A fent felsorolt tényezők rendkívül szoros keveréke biztosítja a tisztítás hatékonyságát. Egy kialakult egyensúlyi helyzetben (tényezők egymáshoz viszonyított szerepe) bekövetkező változás mindenképpen hatással van a tisztítási folyamat eredményességére. Amennyiben az eredeti eredményesség mértékét kívánjuk visszaállítani, vagy a megváltozott tényező szerepét kell az eredeti módon helyreállítanunk, vagy más tényezők változtatásával kompenzálnunk a változás hatását.

Mindez a járműtisztítás területén is érvényes alapvetés, melyet az előzőekben bemutatott módon, minden esetben teljes komplexitásában kell vizsgálnunk. Az alábbiakban megpróbáljuk sorra venni és beazonosítani az egyes tényezőket szakterületünkre fókuszálva.

Hőmérséklet

hőmérsékletTekintettel arra, hogy a járműfelület hatékony és kíméletes tisztítása a mai napig víz bevonásával történik, így kölcsönhatási hőmérséklet alatt elsősorban a tisztításhoz felhasznált folyadék pillanatnyi hőmérsékletét értjük. Természetesen erre a hőmérsékletre nem csak a vízmelegítő és a keverő szelep által beállított értékek vannak hatással, hanem a tisztított felület pillanatnyi hőmérséklete is. Nyári melegben az átforrósodott felület pozitív és negatív módon befolyásolhatja a folyamatokat. De erről majd később részletesen.


Fizikai tényező

fizikai tényezőEbbe a kategóriába soroljuk azokat hatások, melyek fizikailag vesznek részt a tisztítási folyamatban. Ilyen lehet többek között a kiáramló és a felülettel érintkező vegyszeres víz felületi nyomása (magasnyomású berendezések alkalmazása során), a folyadékba kevert szilárd halmazállapotú szemcsék felületre gyakorolt hatása, a kefés mosólándzsa sörtéinek, vagy a mosószivacsnak az érintése.


A kölcsönhatás időtartama

idő tényezőAz elnevezésből fakadóan mindez azt az időtartamot jelenti, mely a kölcsönhatás (tisztító hatás) számára rendelkezésre áll. Ez egy egyszerű önkiszolgáló autómosó samponos mosóprogramja esetében csupán a pillant tört része, míg egy kézi autómosó esetében a szivacs alkalmazásával már néhány másodperc is lehet. Az időtartam több módon is növelhető. Ilyen lehet az úgynevezett szennyoldás, mely során a kémiai vegyszert a felületre permetezve időt hagyunk hatásának kifejtésére, de ide sorolhatjuk akár a hab programokat is, mely a hab állagának köszönhetően enged hosszabb hatóidőt a felületen.


Kémia tényező

kémiai tényezőAhogy az előzőekben már érzékeltettük és oldalunk több cikke is kitért rá, a megfelelő hatékonyságú, kémhatású vegyi anyagok alkalmazása alapvetően befolyásolja a tisztítási folyamat kimenetelét. A kémiai folyamat minősége függ a vízminőségtől és az alkalmazott vegyszer kémhatásától, illetve egyéb, a mechanizmusba kapcsolt faktoroktól (pl. felületaktív anyagok).

Az ebbe a csoportba sorolt anyagok fejlődése jelentős mértékbe javította a tisztítási folyamatok hatékonyságát. A mai modern vegyszerek nagymértékben képesek kompenzálni a további négy elem szerepcsökkenését. A felületaktív hatóanyagoknak köszönhetően kisebb mértékű fizikai hatás szükséges. A modern vegyületek alacsonyabb hőmérsékleten biztosítják a tisztítási hatást, kevésbé érzékenyek a vízminőségre és fizikai jellemzőiknek köszönhetően hosszabb felületi hatóidőt engednek meg.

 

Ahogy azt a korábbiakban leszögeztük, a fenti négy tényező együttesen befolyásolja a tisztítási folyamat végkimenetelét. Ha az üzemeltető úgy dönt, hogy kicsit lejjebb szabályozza a kilépő vízhőmérsékletet a létesítményben, akkor ez bizonyosan a hatékonyság kárára történik. Ebben az esetben az ügyfelek kénytelenek tűrni a megváltozott mosási hatékonyságot, vagy az üzemeltető lesz kénytelen valamely másik tényező megváltoztatásával kompenzálni a hatékonyságcsökkenést.

Fentiek okán már érthető, hogy a vegyszergyártók miért határoznak meg előzetesen egy felhasználási adagolást, pH értéket.

Mindennek csupán egy tanúsága van. Nem lehet büntetlenül szembe menni a szabályokkal. Bármivel igyekszünk is optimalizálni költségeinket, valamilyen módon kompenzálni vagyunk kénytelenek. Ügyfeleink hatékonyságot és állandóságot várnak tőlünk.

5 Hozzászólás erre: A hatékony autótisztítás hatásmechanizmusa
  1. […] Ez főleg a helyhiánynak, vagy a szűk költségvetésnek köszönhető. Az autómosók mosási hatásmechanizmusát egy másik cikkben részletesen […]

  2. […] vegyszert használ és ezt nem is titkolja, nem spórol […]

  3. […] rendszerre gondolunk, pedig az alkalmazott vegyszereknek pontosan ugyanakkora szerepe van a hatékonyságban. Az önkiszolgáló autómosókban használt vegyszerek két alaptípusát különböztetjük […]

  4. […] egyszerű, sőt kifejezetten káros is lehet féltve ápolt autónk fényezésére. A tisztítás hatásmechanizmusa ennél azért egy kicsit […]

  5. […] egyszerű, sőt kifejezetten káros is lehet féltve ápolt autónk fényezésére. A tisztítás hatásmechanizmusa ennél azért egy kicsit összetettebb. A minőségi autósampon fontos feltétele a hatékony […]


[fel]

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .