Főmenü

07máj 2021

Új 4 beállóhelyes DiBO önkiszolgáló autómosó központ Romániában, Csíkszeredán egy új bevásárlóközpont szomszédságában.

A létesítmény 3 fedett és egy nyitott mosótér kialkításával valósult meg. A viszonylag szűk telken belül nagy kihívást jelentett a célnak megfelelő közlekedési mód kialakítása. Természetesen ez a DiBO önkiszolgáló autómosó létesítmény is fel lett szerelve a megszokott kényelmi szolgáltatásokkal. A rendszer szolgáltatásai között elérhető a habfürdő program és a bogároldó program is.

A DiBO Csíkszereda 2021-ben nyílt meg a nagyközönség előtt és rövid idő alatt vált a város lakóinak kedvelt járműmosó létesítményévé.

07máj 2021

Új 4 beállóhelyes DiBO önkiszolgáló autómosó központ Romániában, Vestem településhez, Nagyszebenhez közel.

A DiBO autómosó központ 3 fedett és egy darab nyitott beállóval lett kialakítva a nagyobb méretű haszongépjárművek kiszolgálására. A Romániában tapasztalható trendnek megfelelően a három fedett beálló helyen már nem lett kiépítve a kefés mosás lehetősége.

Valamennyi önkiszolgáló autómosó beállóhely rendelkezik habfürdő programmal, különálló hab lándzsával és mennyezeti forgókarral.

A DiBO Vestem önkiszolgáló autómosó centrum Románia egyik legnagyobb forgalmú közúti csomopontjában nyílt meg 2021. áprilisában.

16szept 2020

Új 4 beállóhelyes DiBO önkiszolgáló autómosó központ Romániában, Marosvásárhelyen.

A DiBO autómosó központ 3 fedett és egy darab nyitott beállóval lett kialakítva a nagyobb méretű haszongépjárművek kiszolgálására. A Romániában tapasztalható trendnek megfelelően a három fedett beálló helyen már nem lett kiépítve a kefés mosás lehetősége, csupán a nyitott beállóban.

Valamennyi önkiszolgáló autómosó beállóhely rendelkezik habfürdő programmal, különálló hab lándzsával és mennyezeti forgókarral.

A DiBO Tirgu Mures önkiszolgáló autómosó mindegyik mosóbeállója kezelőfelületbe épített kártyás fizetési megoldással rendelkezik. Az ügyfelek az összeg kiválasztása után csupán bankkártyájukat érintik a kezelőfelülethez és közvetlenül a mosótér kezelőjénél kezdeményezhetik a fizetést a szolgáltatásokért. Ennek a rendszernek köszönhetően az üzemeltető ügyfelei részére NFC alapú ügyfélkártyákat is kibocsáthat, illetve lehetőség van Monix applikáción keresztül mobiltelefon készülékkel történő fizetésre is.

A DiBO Tirgu Mures önkiszolgáló autómosó centrum az ITA Mures vállalat telephelyén került kialakításra és a nap 24 órájában várja ügyfeleit kimagasló szolgáltatásaival.

30jún 2020

Új autómosó központ Budapesten a XiX kerületben a Bozsik Stadion mellett. DiBO önkiszolgáló autómosó gépészeti megoldás 8 mosóálláson habfürdő, bogároldó, kefés mosás és ápoló programokkal. A létesítményben az ügyfeleknek lehetősége van a kártyás és mobiltelefonos fizetésre, valamint ügyfélkártya alkalmazására.

Az önálló létesítmény hatalmas, kényelmes területen várja az ügyfeleket porszívószigetekkel és kiegészítő szolgáltatásokkal.

30jún 2020

Új 3 beállóhelyes DiBO önkiszolgáló autómosó centrum nyílt Abonyban. A DiBO egyik legújabb magyarországi installációja a városvezetés által elvárt egyedi színekben került kialakításra az ügyfél egyedi igényeinek megfelelően, dupla gépészeti helyiség mérettel. A gépészeti helyiség egyik felében a létesítmény tevékenységéhez kapcsolódó irodai funkció került kialakításra.

Az Abonyban épült 3 beállóhelyes DiBO önkiszolgáló autómosó centrum valamennyi ma elérhető program lehetőséggel fel van szerelve. Az önálló telken megvalósított beruházás kényelmes közlekedést és tartózkodást biztosít az ügyfelek számára.

06máj 2020

Érdekes észrevételt olvastam a napokban a vízpumpák és a folyékony vegyszeradagolók kívánatos fizikai elhelyezkedésének tárgyában. Az író szerint előnyösebb, ha a vegyszeradagoló egységek a vizespumpák alatt és nem ezek felett kerülnek elhelyezésre. Mégis a legtöbb gyártó ezt éppen fordítva teszi. Vajon miért?

Vegyünk egy sok éve működő berendezést, mely normál esetben emberi felügyelet nélkül végzi jövedelmező, automatikus tevékenyégét egy zárt térben. Lévén, hogy tökéletes, hibamentes rendszer nincs, komplikáció adódik.

Komplikáció 1.

A folyékony vegyszeradagoló tömlője elszakad, eltörik, kicsúszik, vagy bármilyen más módon sérül. Az adagoló tovább működik és vegyszer kezd belőle folyni.

Komplikáció 2.

A vízpumpa kezd elhasználódni és ennek egyik első jeleként kisebb vízfolyás jelenik meg a tömítettlenné váló részegységeknél.

Ha a vegyszer adagoló volt felül, akkor a vegyszer nyilván a pumpára is kerülhetett, amit le kell majd törölni onnan. Ha a pumpa volt felül, akkor a víz a vegyszer adagolóra folyik, mely történetesen egy 220 voltos berendezés és annyira nem örül az égi áldásnak, hogy rosszabb esetben rövidzárlat keletkezik benne és áll a mosó.

Én inkább alulra pozícionálnám a vizes elemeket.

Persze a legjobb az lenne, ha ezek jó távol lennének egymástól, de akkor méretproblémákba futunk.

06máj 2020

Az önkiszolgáló autómosó rendszerek lelke a nyomásfokozó pumpa, másnéven magasnyomású vízpumpa. Ez az egység hivatott a betáplált vegyszeres vizet magasabb nyomás mellett kibocsátani. Ennek a pumpának köszönhetően tapasztaljuk a mosóeszközökön a magasabb víznyomást, mely meghatározott szűkítőn keresztül jön létre, adott folyadékmennyiség áramlása mellett és végső soron a tisztító hatás egyik fő összetevője.

Az önkiszolgáló autómosó felhasználója által tapasztalt vízáram ’ereje’ két tényező együttes eredménye. Fontos szerepe van a kilépő folyadék mérhető nyomásának a kilépési ponton (pl. mosólándzsa szórófeje), illetve legalább ugyanilyen fontos a kilépő folyadék mennyisége is. Lényegesen könnyebb alacsony folyadékmennyiséget magas nyomásra emelni, vagy jelentősebb folyadékmennyiséget egy alacsonyabb nyomás mellett kibocsátani, mintha ezen két előnyös értéket együttesen próbáljuk elérni.

Így aztán az üzemi nyomás, vagy szállított vízmennyiség egyenként nem igazán releváns információ. A legtöbb önkiszolgáló berendezés esetén a gyártó az üzemi nyomást hangsúlyozza és hallgat a szállított víz mennyiségéről. Ha mind a két adat esetében magas értéket szeretnénk elérni, akkor nagyobb űrtartalmú pumpára és magasabb villamos motorteljesítményre van szükségünk. Ez persze drága mulatság. Első látásra beszédes a pumpa mérete és a rendszerbe integrált villamos motor teljesítménye. 2, vagy 2,2kW teljesítményű villamos motorral ésszerű méretű vízpumpát alkalmazva nem lehetséges 10 liter/perc folyadékáramlást elérni 100 bar, vagy ennél magasabb nyomás mellett tolerálható fordulatszám mellett.

A DiBO berendezések éppen ezért a szokásosnál lényegesen magasabb méretű vízpumpát és 4 kW teljesítményű villamos motorokat alkalmaz. A túlméretezett rendszer könnyedén biztosítja a magas (130 bar) üzemi nyomást a lándzsából kilépve és a 14 liter/perc vízmennyiség áramlást. Ne felejtsük el, hogy az autómosásnak, ahogyan bármilyen vizes technológiás tisztítási folyamatnak a hatásmechanizmusának sarkalatos pontja a fizikai erő (víznyomás) és az áztató hatás (vízmennyiség). Ezek hiányában a folyamat kevésbé hatékony, vagy ezeket az elemeket más összetevővel kell helyettesíteni, pl. magasabb vízhőmérséklettel, vagy több és erősebb vegyszerrel.

Egyes vegyszerfajták esetében a kompresszió mértéke nem fokozható határok nélkül. A porsamponos rendszerek esetében alkalmazott oldatlan szemcsék ugyanis szintén keresztül áramolnak a kompressziós kamrán és magasabb nyomás mellett erőteljesebb kopást okoznak ezekben a drága részegységekben.

Érdemes néhány szót ejteni a nyomásfokozó pumpák (vízpumpák) folyadék betáplálásáról is. Ahogy a nevük is sugallja, ezek a pumpák elsősorban a megfelelő bemeneti vízmennyiség nyomásának növelésére szolgálnak. Kevésbé alkalmasak ugyanakkor folyadékok felszívására, azaz a saját maguk folyadékkal történő ellátására, mondjuk víztartály irányából. Ilyen alkalmazás mellett a nem megfelelő vízellátottság nehézkes működést, szárazon futást, gyorsabb elhasználódást eredményez.

Ennek kiküszöbölésére a fejlettebb rendszerek úgynevezett előnyomó szivattyúkat alkalmaznak, melyek nem csak egyetlen pumpának, hanem az egész rendszernek, akár több pumpának is képes megfelelő nyomáson a kívánt vízmennyiséget betáplálni. Mindez egy előre meghatározott alapnyomás mellett történik, melynek értéket egy szenzorral folyamatosan mérik és ehhez illesztik az előnyomó pumpa működését. A DiBO rendszerek esetén ennek az alapnyomású hálózatnak a része valamennyi mosóbeálló nyomásfokozója, a hideg-lágy vizes rendszer és a meleg-lágy vizes rendszer. Ahogy a legtöbb prémium gyártó esetében, úgy a DiBO-nál is külön, független gépészeti kört alkot az ozmózis vízszűrő és tároló rendszer. Ebből a különálló tároló edényéből történű vízelvét a régi rendszerek esetében gyakran gravitációs elven történt, azonban ez a korábbiakban leírt problémákhoz vezethetett. A DiBO a telepített valamennyi önkiszolgáló autómosó rendszere esetében az ozmózis víz körhöz önálló előnyomó szivattyút biztosít, mely segít a nyomásfokozó pumpák ellátásában és így hosszabb élettartamot biztosít a számukra. A végfelhasználó ennek köszönhetően egy folyamatos, erőteljes, rázkódástól mentes vízfolyamot tapasztal minden programpont mellett.

06máj 2020

A műanyag csövek kockázatai az önkiszolgáló autómosó rendszerekben.

Mindenki a saját kárán tanul. Igaz ez persze a gyártóra is. Sok éven keresztül a még a legnagyobb gyártók is elsősorban ragasztásos eljárással összekapcsolt műanyag csőhálózatokat használtak az önkiszolgáló autómosó gépészeti rendszereiben. Tették ezt a bázisberendezésen belül és gyakran annak környezetében is a perifériás részegységek összekapcsolására. Az ötlet jónak tűnt, hiszen egy viszonylag olcsó, gyorsan kivitelezhető és ellenálló megoldásnak látszott.

Aztán eltelt néhány év és egyre több üzemeltető panaszkodott a csőhálózat tömítetlenségére, kilyukadására. A csőhálózatokban áramló víz lassan, de végül kihordja az illesztéseket, illetve azokat a felületi részeket, ahol az áramlással kapcsolatos alig észrevehetetlen áramlások keletkeznek.

Érdekesség, hogy ugyanez a jelenség idővel a sárgaréz részegységeket is érinti.

Egy műanyag csőhálózattal szerelt önkiszolgáló autómosó rendszer életében az ötödik év után várhatók ezek a fajta, nehezen javítható hibák. Nem marad más megoldás, mint egy nagyon költséges csőhálózat csere, többnyire valamilyen rozsdamentes acél rendszer beépítésével.

A DiBO is tanult ezekből a tapasztalatokból. A modern, prémium önkiszolgáló rendszerek esetében kizárólag rozsdamentes csőhálózatot alkalmaznak a gyártók mind a géptesten belül, mind pedig annak környezetében, a géptérben. Ez a kialakítás hibamentes, tartós terméket eredményez a teljes élettartam alatt.

Minden esetben tájékozódjon, hogy a beszerezni tervezett önkiszolgáló autómosó gépészeti rendszer milyen csőhálózati megoldást alkalmaz!

20jan 2020

Újbuda szívében nyílt meg a DiBO legújabb Magyarországi önkiszolgáló autómosó létesítménye. A 6 fedett mosóbeállóval rendelkező létesítmény az új generációs, modern épületszerkezeti megoldással és fejlett, széles szolgáltatási körű DiBO autómosó gépészeti megoldással felszerelt.

A mosóbeállókban az ügyfelek 3 fajta eszköz közül választhatnak a Habfürdő és kefés mosás programok teljességével.