Vajon tényleg a gázüzem a leghatékonyabb megoldás egy önkiszolgáló autómosó padlófűtés rendszeréhez?

1 m3 földgáz fűtőértéke kb. 36 MJ. 1 m3 földgáz hozzávetőlegesen 9,5 kWh energiával egyezik meg. Ennek az alapján lehetőségünk nyílik összehasonlítást végezni a villamos és a földgáz üzemű padlófűtés rendszerek üzemeltetési hatékonyságára vonatkozóan. A kérdés tehát az, hogy mindent összevetve melyik lehet a jobb, kedvezőbb megoldás?

Aktuális közmű árak típusonként közületek részére:

1 MJ földgáz kb. 3,44 Ft + áfa, azaz 1 m3 földgáz így kb. 124 Ft + áfa, azaz 1 kWh gázüzemben kb. 13 Ft + áfa

1 kWh villamos áram kb. 37 Ft + áfa

A mosóállások egyenként hozzávetőleges 4,5 kW fűtési teljesítményigényt generálnak. A gáz üzemű, folyadékáramoltatás elvén működő padlófűtés rendszerek három tényezőnek köszönhetően nagyjából 20%-os többlet energiafelhasználást produkálnak a villamos rendszerű társaikkal szemben. Ez a három tényező az állandó áramoltató szivattyúműködésnek, a lassabb melegedési folyamatnak, illetve a magasabb, legalább 2 fokos külső hőmérsékletre szabályozott vezérlési paraméternek köszönhető.

A villamos üzemű padlófűtés rendszer akár abszolút 0 fokos vezérlési hőmérsékletre is szabályozható.

Folyadék típusok áramoltatásával működő padlófűtés rendszer esetében a telepítés során jelentkező legnagyobb kockázatot a rossz kiosztás (túl ritka, vagy sűrű a vezetékkiosztás), vagy a sérült fűtéscső jelenti. Ez utóbbi főleg a padlóra rögzített szerelvények (pisztoly-, kefetartók) rögzítése során fordulhat elő. Az ötrétegű  padlófűtés csövet rendszerint 15-ös kiosztású vashálóhoz rögzítjük, mely garantálja a pontos kiosztásokat. A záró beton felhelyezése előtt és után is ellenőrizni kell, a nyomáspróba értékeinek esetleges változását. Üzemeltetés során a tömítetlenségek, a nyomáscsökkenés, az áramló folyadék fagypontjának megváltozása, illetve a kazánnál jelentkező műszaki problémák lehetnek a hibaforrások. A karbantartás része a folyamatos rendszer szintű nyomás ellenőrzése (akár a teljes gázkazán működést is leláthatja a nem elégséges fűtésköri nyomás, így a használati meleg víz termelés is leáll a mosási programokhoz), illetve a körök esetleges fellevegősödésének kiküszöbölése. Csökkenő rendszernyomás nem fagyálló anyaggal történő pótlása magasabb fagyási pontot eredményezhet.

Villamos rendszerű padlófűtés esetében az installáció során sérülhet a félvezető kábel. Ezt mindenképpen ellenőrizni kell a záróbeton felhelyezését megelőzően az esetleges javítások miatt. A padlófűtés kábel sérülésének helye a későbbiekben már nagyon nehezen detektálható. Természetesen a kábeles rendszer esetében is ügyelni kell a kiosztás sűrűségére. A villamos rendszerű padlófűtés üzemeltetésével kapcsolatban a fő hibaforrás az eredendő anyag-, termékhiba lehet, illetve a beázás a kötési pontokon. Komolyabb karbantartást ez a rendszer nem igényel.

A Magyarországon korábbi években tapasztalt átlagos időjárási értékek alapján a fagyos napok száma kb. 27. Ezt és a fenti további értékeket alapul véve, az alábbi kalkuláció végezhető el:

Padlófűtéstípusok kalkulációja

Fűtési rendszer típusaFolyadékáramlásos rendszerűVillamos rendszerűMegjegyzés
Kazán nettó költség2.200.000,- HUF0,- HUFA gázkazán teljes értéke erre a sorra lett vezetve, mely súlyozható a végső megítélés alkalmával.
Padlófűtés csé/kábel anyag és installációs nettó költség300.000,- HUF750.000,- HUF
Osztó/gyűjtő + áramoltató pumpa nettó költség180.000,- HUF650.000,- HUF
Teljes beruházási nettó költség2.680.000,- HUF1.400.000,- HUF
Karbantartás tételeiÉves költségÉves költség
Gázkazán29.000,- HUF0,- HUFA villamos padlófűtés csak meghibásodás esetén javítandó.
Padlófűtés csé/kábel karbantartása0,- HUF0,- HUF
Osztó/gyűjtő + áramoltató pumpa5.000,- HUF0,- HUF
Összes karbantartási költség éves viszonlyatban34.000,- HUH0,- HUFA folyadékáramlásos rendszer ugyanakkor heti rendszerességgel elvégzett szemrevételezést igényel a fűtési szezonban.
Fogyasztási költségÉves nettó költségÉves nettó költség
Fagyos napok száma2727
Egységár13,- HUF37,- HUF
Nyitvatartási idő16 óra16 óra6-22h
Fogyasztott mennyiség18 kWh18 kWh4 beállóra számítva
Teljes fogyasztási nettó költség101.088,- HUF287.712,- HUF
Extra tolerancia számított nettó érték (20%)10.108,- HUF0,- HUFLsd. fentebb magyarázva
Teljes éves fogyasztási nettó költség111.196,- HUF287.712,- HUF
10 éves nettó beruházási költség megtérülési hányad/év268.000,- HUF140.000,- HUFKamat nélkül számolva
Karbantartás nettó költség / év34.000,- HUF0,- HUF
Teljes éves nettó költség413.196,- HUF427.712,-
Padlófűtéstípusok gazdaságossági összehasonlítása 4 mosó beállóra 85kW teljesítményű gázkazán beépítési költségei mellett.

A gázkazán bekerülési költségének megítélése a legnehezebb feladat. Az olyan, nagyon ritka esetektől eltekintve, ahol a gázközmű kiállás az adott technológiai központhoz közel esik, a közmű kiépítési költségei millió forint felett lehetnek, egyes esetekben ezt is meghaladó áldozatot jelentenek. Igaz ugyanakkor, hogy a megvásárolt kazán az üzemeltetési költségelőnyöket a használati oldalon is teljesíti.

Véleményünk szerint a padlófűtés kizárólagos hatékonysági megítélése közel egyenlő eredményt hoz. A beruházás alkalmával érdemes lehet meggondolni egy esetlegesen nagyobb költségigényű gázközmű kiépítési kényszer alkalmával ennek ésszerűségét, illetve érdemes meggondolni az elektromos fűtési rendszer sokkal magasabb megbízhatóságának előnyeit is.

Egy válasz erre Padlófűtés
  1. […] A porsamponos rendszerek esetében ezért kiemelkedően fontos szerepe van a kifogástalanul, hibamentesen működő vízlágyító és vízmelegítő berendezéseknek. Nagyon oda kell figyelni, hogy a kétkörös kazánrendszer esetében a fűtési kör esetleges nyomáscsökkenése nem okozza egyszerre a használati vízszolgáltatás megszűnését is. Lásd erről szóló írásunkat ezen a linken. […]


[fel]

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .