Bár kézenfekvő megoldásnak tűnik a háztartásban használt mosogatószerek használata autómosásához – találkoztunk már ilyen készítményekkel autókozmetikák polcain is állandó, vagy alkalmi megoldásként -, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű, sőt kifejezetten káros is lehet féltve ápolt autónk fényezésére. A tisztítás hatásmechanizmusa ennél azért egy kicsit összetettebb. A minőségi sampon fontos feltétele a hatékony autómosásnak!

Míg a reklámokban ezeknek a vegyi anyagoknak a gyártói hangsúlyozzák a készítmények „bársonyosan” jótékony hatásait az ember bőrre, mely a hatás az emberi bőr esetében valós, ugyanezt a járművek esetében már nem mondhatjuk el. A konyhai mosogatószerek használata járműmosáshoz az egyik legszerencsétlenebb választás. Ezek a készítmények komoly mértékben károsítják a gépjárművek fényezését, elsősorban ezek felső lakkrétegeit. Míg az edények esetében ezek a mechanizmusok kívánatosak, a jármű tisztításban elkerülendőek. Mindezek tetejébe az egyébként gondos gépkocsi tulajdonos a korábban a felületre felvitt wax anyagnak is búcsút inthet a mosogatószerek hatásának köszönhetően.

Íme 7 érdekes tény, melyet mindenképpen érdemes szem előtt tartani mielőtt NEM egy kifejezetten jármű tisztításra szolgáló készítménnyel állnánk neki autónk mosásához:

1. Vízlágyító és vízcsepp foltok

Konyhai mosogatószerek használata járművek felületén elsőre fényes, ápoltnak tűnő felületet eredményez, mely azonban rövid időn belül apró cseppfoltokkal telítődik. A konyhai mosogatószerek önmagukban ezeket a hatásokat megakadályozó összetevőket nem tartalmaznak szemben az autósamponokkal.

2. Zsíroldó hatás

A háztartási mosogatószerek általában olyan felületaktív adalékanyagokkal készül, melyek feladata elsősorban a felületen megtapadt zsíros szennyeződések oldása, ugyanilyen oldó hatással vannak a felületen lévő szilikonra is. Ezek az összetevők fontos fém felületek védőbevonatát is oldják, mint például a motortérben található fontos alkatrészekét, vagy például az ajtónyílások kenőanyagait. Ez a folyamat idővel nem kívánt korrózióhoz vezet. Ezen túlmenően a felületen megjelenő apró pöttyök szintén károsítják a fényezett felületek védőrétegét, mely az előzőhöz hasonló korróziós folyamatokat indukál.

A kifejezetten autóápolási célra fejlesztett autósampon, olyan aktív anyagokat tartalmaznak, melyek kíméletesek az előbb említett védőbevonatokkal, védőanyagokkal és kenőanyagokkal szemben. Ezek a termékek tartós használat mellett sem okoznak korrozív elváltozásokat a gépjármű fényezésén és egyéb alkotóelemein.

3. Sampon ápoló anyagokkal

A háztartási mosogatószerek többsége tartalmaz valamilyen kozmetikai jellegű anyagot, illetve bőrápoló összetevőt a kéz védelmére a hosszantartó víz-közeliség okozta szárító hatások enyhítésére. Ezek az összetevők bőrünkre jótékony hatással vannak, nem úgy a járműmosás folyamatára. Az előbb említett krémszerű védőanyagok megnehezítik a járművek felületeinek öblítését, foltosodást okoznak.

A jármű samponok nem tartalmaznak kozmetikai eredetű ápolóanyagokat, melyek az előzőekhez hasonló hatást gyakorolnának a felületen.

4. Sampon felületaktív anyagokkal

A konyhai mosogatószerekben található aktív anyagok többnyire sűrűbb, vastagabb habréteget képeznek a felületen az autósamponoknál jelentkező habképpel szemben és ezek nem teljes egészében ürülnek a felületről az öblítés során. Ez foltokat, maszatos felületet eredményezhet a használatot követően a járműveken.

5. Szennyeződés eltávolítás

Az edények, tányérok, poharak, evőeszközök felületén megtapadt ételmaradékok, zsiradékok eltávolítására szolgáló felületaktív anyagok nem megfelelőek a járműveken szokásos szennyeződések tisztítására. Ezek a szennyeződések inkább olajos eredetűek a természetben előforduló szárazanyagokkal keveredve.

Az autóápolásban használt samponok kifejezetten olyan felületaktív anyagokat tartalmaznak, melyek az előbb említett kosz és olajszennyeződések eltávolítására szolgálnak.

6. Autósampon összetevők

A háztartási mosogatószerek többnyire nem tartalmaznak egyéb adalékanyagokat, míg a járműsamponok akár több ilyen komponenssel is rendelkeznek, melyek kifejezetten a járművek fényezett felületeinek ápolására, védelmére szolgálnak. Kis mennyiségű magas pH értékű hozzáadott összetevő például segíthet a szennyeződések felületi oldódásában, illetve a savas eső okozta kémiai hatások ellensúlyozásában.

7. Asztali só

A Nátrium-Klorid, más néven asztali só gyakori eleme a háztartási mosogatószereknek, mely minőségi érzetet kölcsönöz a terméknek. Ilyen mosogatószerrel történő autómosás egyenlő a sósvizes autómosással. A konyhai mosogatószer só tartalma hosszabb távon foltosodást, korróziót eredményez a jármű felületein, alkatrészein.

Elkerülendő a jármű károsodását és megőrizendő annak eredeti fényét, minden esetben használjon jó minőségű, az autómosásra kifejlesztett autósampont.

4 Hozzászólás erre: Mosogatószer vs. sampon
  1. […] felhasználó, illetve üzemeltető van tisztában azzal a nagyon fontos körülménnyel, hogy az autóápolási vegyszerek – típustól, márkától függetlenül – csak naptól védett helyen alkalmazhatóak. […]

  2. […] otthoni autómosás a felgyorsult világunkban egyre körülményesebb, esetenként jogszabályok is tiltják, illetve […]

  3. […] autómosóban kizárólag olyan vegyi anyagot szabad használni, mely a gyártó által kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. Egy egy ilyen termék akár több tucat összetevőnek köszönheti végformáját. Ezeket az […]

  4. […] és oldalunk több cikke is kitért rá, a megfelelő hatékonyságú, kémhatású vegyi anyagok alkalmazása alapvetően befolyásolja a tisztítási folyamat kimenetelét. A kémiai folyamat […]


[fel]

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .