Megvilágítás vezérlés és teljesítmény szükséglet

A DiBO által forgalmazott integrált rendszerek esetében az ügyfélnek lehetősége van olyan kényelmi szolgáltatások rendszerbe illesztésére, mint például az egyes mosóállások, reklám felíratok, vagy éppen a létesítmény egyéb világítási berendezéseinek vezérlése. Elsőre mindez talán nem is tűnik lényeges feladatunknak a beruházás szakaszában és sokan meg is feledkeznek magáról a témáról, vagy egyszerűen nem ítélik lényegesnek, de mi érdemesnek tartanánk néhány percet ennek a témának szentelni.

Az elmúlt évek tapasztalatai a számunkra azt mutatják, hogy a pillanatnyi környezeti sötétség mértékétől függetlenül, azaz akár a koromsötét éjszakában – mosóállásonként minimum 4 x 58W hagyományos fénycső alapú fényerő az elégséges megvilágítás a kényelmes autómosáshoz egy fedett önkiszolgáló autómosó beállóhelyen. Ez nagyságrendileg 4 x 5.000 Lm fényerőt jelent beállónként. Az armatúrákat érdemes a négy sarok irányába elhelyezni a mosótér hosszanti oldalán, esetleg hosszában kissé megdöntve a középpont felé, a ki- és behajtási vonaltól 40-40 cm távolságra.

Világítótestek önkiszolgáló autómosóban

 

A lámpatestek fényereje a modern technológiák elterjedésének köszönhetően ma már semmit nem jelent. Sokkal fontosabb az adott fényforrás lumenben mért fényerejét és ennek szórásképét figyelni. A ma működő önkiszolgáló autómosók többsége még a hagyományos fénycső armatúra világítótestekkel szerelt. Érdemes lehet tehát ezekhez, illetve ezek fényértékéhez viszonyítva tervezni az új installációknál a mosóállások megvilágítását.

Hosszúkás formájának és homogén fényképének köszönhetően a fénycső jól bevált világítási forma. Rendszerint hideg fényű fénycsövet illesztenek a por- és páramentes armatúrákba, mely modernebb, szebb képet ad az éppen mosott autófelületen.

Érdemes lehet a hagyományos fénycsöveket esetleg LED technológiájú megoldásokkal helyettesíteni, azonban ezek bekerülési költsége magasabb a hagyományos fénycsöves lámpatesteknél. Tekintettel arra, hogy az autómosó beállók megvilágítása a beállításoknak és a késleltetéseknek köszönhetően még az aktív vezérlés esetén sem indukál nagy számú le- és felkapcsolást, a hagyományos fénycsövek élettartama 5-6 évben mérhető. Az egyetlen kérdés ezek után a fogyasztás.

Kicsit térjünk ki arra is, hogy mikor érdemes egyáltalán üzemeltetni a lámpatesteket a mosóállásokban.

Mindenképpen javasolt legalább egy alkonykapcsolóval vezérelni a mosóállások belső világítását. Ezt a funkciót a DiBO integrált rendszer esetében a központi számítógép menedzseli, mely a szimpla adatfelvételen túl a vezérlési oldalon rugalmas beállítási lehetőségeket biztosít az üzemeltetőnek.

DiBO világítás vezérlés képernyő

Logikai sorrendben az alábbi feltételek teljesülése esetén kapcsolható a mosóállás világítása:

1. A mosó üzemel / nyitva van

2. Az alkonykapcsoló jelet ad

3. A mosóállás használatban van (késleltetési beállítások szükségesek)

Az utolsó, 3. pontban megjelölt feltételt mi inkább ki szoktuk hagyni a folyamatból, annak ellenére, hogy mint opció, a DiBO berendezésében is elérhető szolgáltatás. Nem vagyok híve azoknak az önkiszolgáló mosóknak, amelyek nyitva tartási időben, esti sötétségben, megvilágítás nélkül, vagy csekély megvilágítás mellett üzemelnek. Ezek az ügyfél számára cseppet sem hívogatóak, téves képzetet kelthetnek a nyitva tartást illetően, illetve kevésbé biztonságos érzetet kölcsönöznek a mosónak.

Javaslatunk az, hogy az esti szürkület előre beállított értéke alatt valamennyi mosóállás teljes díszkivilágításban pompázzon. Ez hívogató látvány a mosáson gondolkodóknak és az ember nem is gondolná mennyire kis költséggel oldható meg.

A DiBO integrált rendszerei további lehetőségeket adnak az üzemeltetőnek a világítási rendszer paraméterezésére. Ezek a lehetőségek különösen abban az esetben fontosak, amennyiben az adott létesítmény jogszabályi okokból, vagy egyszerű üzleti döntés okán, csak korlátozott időben tart(hat) nyitva. A nyitás és a zárás kommunikálására a feliratokon túl (amelyet igen kevesen olvasnak el) az egyik legjobb eszköz a világítás használata. Ügyfeleinknek többnyire azt javasoljuk, hogy egy mondjuk reggel 6 órától este 22 óráig tartó nyitva tartás esetén ne a berendezés működésének be- és lekapcsolását állítsák a megadott időre, hanem a mosóállások világításának vezérlését. A berendezések lekapcsolását ehhez az időponthoz képest 10-15 perccel késleltessék negatív-pozitív irányba. Így soha sem kerülhet arra sor, hogy a figyelmetlen ügyfél samponos kocsival a sötét és kikapcsolt mosóálláson ragad este 10 órakor mondjuk.

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .