Bár egyes rendszergyártók és hazai forgalmazók ilyen ígérettel kecsegtetik és hasonló tartalmú marketing eszközökkel csábítják ügyfeleiket a mai napig, a jól hangzó szlogenen túl a gyakorlat nem hozta az elvárt eredményeket. Az elmúlt időszakban az ilyen típusú berendezés telepítések során a megrendelők – bölcsességükről tanúbizonyságot téve – már megrendelik a kefés mosás programot. Meghagyják a lehetőséget az ügyfelek számára, hogy belátásuk és tapasztalataiknak megfelelően döntsenek a kefe használatáról.

Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is igyekeztünk elmagyarázni, a járműtisztítás megmásíthatatlan fizikája és kémiája a mai napig szükségszerűvé teszi bizonyos szennyezettség fok felett a fizikai erő, azaz a mosókefe alkalmazását. Így van ez a mosóutcák esetében is, ahol az úgynevezett ’touchless’ technológiai mondott csődöt az európai piacon. A felületen keletkező úgynevezett statikus, filmszerű szennyréteg csak fizikai erővel távolítható el teljes mértékben.

szélvédő folt

Rendkívül kiábrándító egy autómosás befejeztével a szélvédő ablaktörlőlapátok által bejárt területén kívül látható fátyolszerű lerakódás. Ennek okán, kefés opció nélkül üzemelő, bármilyen márkájú mosólétesítményt a DiBO rendszerek számára nem tekintünk komoly konkurenciának. Ezt a véleményünket számtalan helyszínen igazolta a gyakorlat az elmúlt években.

Egy kis technológiai magyarázat a jelenséghez

A sokat ismételgetett, úgynevezett abrazív (koptató) hatásmechanizmus alkalmazhatóságának gátat szab a járműfelületek és a gépészeti egységek érzékenysége. Az előbbi esetében a felület sérülését kell elkerülni, az utóbbi esetben pedig a „koptató” erő romboló hatását a gépészeti rendszerben. Nyílván valóan minden hasonló erő ugyanúgy hat nem csak a szennyeződésre, de a felületre és a magasnyomású pumpa vizes oldali tömítésére is. Ezek a technológiai határok így a gyakorlatban nem nagyon, csupán a reklámban garantálhatnak hatékonyságot. A kefés lehetőség nélkül telepített berendezések már csak a rendkívül költséges úton előállított, magasabb folyadékhőmérsékletre számíthatnak, melyre a folyékony vegyszerek alkalmazása során nincs szükség. Ez a magasabb hőmérséklet egyébként a vízpumpát és a rendszer többi elemét is feleslegesen terheli, teszi tönkre idő előtt.

A DiBO válasza a problémára

Felismerve és elfogadva a felhasználói aggodalmakat, a DiBO önkiszolgáló autómosó berendezések programkínálatába illesztett kefés autómosási opció minden esetben az alábbi két fajta felületvédelmi mechanizmust építi a működésbe:

  1. Megnövelt folyadékáramlás és speciális sampon adagolás. A kiáramló minimum 14 liter/perc vízáram lehetőséget sem hagy a szilárd szemcséknek a nemes állati sörtékből készült kefefejben való megtapadásra. A kifejezetten erre a célra szánt FLOWEY sampon vegyszer lágy kenést biztosít a felületen sikláshoz. Mindezek együttesen garantálják a kíméletes, de hatékony és eredményes járműtisztítást.
  2. Erőteljes habzás az alacsony nyomású kefés programhoz a speciálisan kiképzet levegő injektoros csatlakozónak köszönhetően. A lágy és gazdag habzás megfelelő védelmet, kenést biztosít a tisztításhoz. Ez a módszer garantálja a hatékony fizikai erő jelenlétét és a felület védelmét egyszerre.

Új trendek a prémium autóápolásban – egyedi vegyszer termékek

És ha már az új trendek és a modernebb folyékony vegyszerek szóba kerültek, érdemes szót ejteni egy a jövőben várható új divat térnyeréséről is. Mindehhez előzetesen fontos megjegyezni, hogy az önkiszolgáló autómosók hatékonysága két nagyon fontos összetevőnek az együtteséből fakad. Ezek egyrészről a gépészeti rendszer és a másik oldalról az alkalmazott vegyszer. Ez utóbbi vonatkozásában a nyugat-európában megfigyelhető új divat a vegyszerek évszakhoz illesztése. Új illat, új összetevők teszik hatékonyabbá, célzottabbá a vegyszereket. Ezt a folyamatot erősítik, a ma már önkiszolgáló autómosó installációból ki nem hagyható habfürdő programban alkalmazott anyagokkal szembeni üzemeltetői és felhasználó elvárások. Az erősödő verseny egyediséget igényel a szereplőktől.

Porsamponos rendszerek esetében ez a fajta rugalmasság csak korlátozottan biztosítható, míg a folyékony termékek alkalmazásánál csupán egyszerű folyadékcseréről beszélünk, például a télből a tavaszba lépve.

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .