Az önkiszolgáló autómosó rendszerek lelke a nyomásfokozó pumpa, másnéven magasnyomású vízpumpa. Ez az egység hivatott a betáplált vegyszeres vizet magasabb nyomás mellett kibocsátani. Ennek a pumpának köszönhetően tapasztaljuk a mosóeszközökön a magasabb víznyomást, mely meghatározott szűkítőn keresztül jön létre, adott folyadékmennyiség áramlása mellett és végső soron a tisztító hatás egyik fő összetevője.

Az önkiszolgáló autómosó felhasználója által tapasztalt vízáram ’ereje’ két tényező együttes eredménye. Fontos szerepe van a kilépő folyadék mérhető nyomásának a kilépési ponton (pl. mosólándzsa szórófeje), illetve legalább ugyanilyen fontos a kilépő folyadék mennyisége is. Lényegesen könnyebb alacsony folyadékmennyiséget magas nyomásra emelni, vagy jelentősebb folyadékmennyiséget egy alacsonyabb nyomás mellett kibocsátani, mintha ezen két előnyös értéket együttesen próbáljuk elérni.

Így aztán az üzemi nyomás, vagy szállított vízmennyiség egyenként nem igazán releváns információ. A legtöbb önkiszolgáló berendezés esetén a gyártó az üzemi nyomást hangsúlyozza és hallgat a szállított víz mennyiségéről. Ha mind a két adat esetében magas értéket szeretnénk elérni, akkor nagyobb űrtartalmú pumpára és magasabb villamos motorteljesítményre van szükségünk. Ez persze drága mulatság. Első látásra beszédes a pumpa mérete és a rendszerbe integrált villamos motor teljesítménye. 2, vagy 2,2kW teljesítményű villamos motorral ésszerű méretű vízpumpát alkalmazva nem lehetséges 10 liter/perc folyadékáramlást elérni 100 bar, vagy ennél magasabb nyomás mellett tolerálható fordulatszám mellett.

A DiBO berendezések éppen ezért a szokásosnál lényegesen magasabb méretű vízpumpát és 4 kW teljesítményű villamos motorokat alkalmaz. A túlméretezett rendszer könnyedén biztosítja a magas (130 bar) üzemi nyomást a lándzsából kilépve és a 14 liter/perc vízmennyiség áramlást. Ne felejtsük el, hogy az autómosásnak, ahogyan bármilyen vizes technológiás tisztítási folyamatnak a hatásmechanizmusának sarkalatos pontja a fizikai erő (víznyomás) és az áztató hatás (vízmennyiség). Ezek hiányában a folyamat kevésbé hatékony, vagy ezeket az elemeket más összetevővel kell helyettesíteni, pl. magasabb vízhőmérséklettel, vagy több és erősebb vegyszerrel.

Egyes vegyszerfajták esetében a kompresszió mértéke nem fokozható határok nélkül. A porsamponos rendszerek esetében alkalmazott oldatlan szemcsék ugyanis szintén keresztül áramolnak a kompressziós kamrán és magasabb nyomás mellett erőteljesebb kopást okoznak ezekben a drága részegységekben.

Érdemes néhány szót ejteni a nyomásfokozó pumpák (vízpumpák) folyadék betáplálásáról is. Ahogy a nevük is sugallja, ezek a pumpák elsősorban a megfelelő bemeneti vízmennyiség nyomásának növelésére szolgálnak. Kevésbé alkalmasak ugyanakkor folyadékok felszívására, azaz a saját maguk folyadékkal történő ellátására, mondjuk víztartály irányából. Ilyen alkalmazás mellett a nem megfelelő vízellátottság nehézkes működést, szárazon futást, gyorsabb elhasználódást eredményez.

Ennek kiküszöbölésére a fejlettebb rendszerek úgynevezett előnyomó szivattyúkat alkalmaznak, melyek nem csak egyetlen pumpának, hanem az egész rendszernek, akár több pumpának is képes megfelelő nyomáson a kívánt vízmennyiséget betáplálni. Mindez egy előre meghatározott alapnyomás mellett történik, melynek értéket egy szenzorral folyamatosan mérik és ehhez illesztik az előnyomó pumpa működését. A DiBO rendszerek esetén ennek az alapnyomású hálózatnak a része valamennyi mosóbeálló nyomásfokozója, a hideg-lágy vizes rendszer és a meleg-lágy vizes rendszer. Ahogy a legtöbb prémium gyártó esetében, úgy a DiBO-nál is külön, független gépészeti kört alkot az ozmózis vízszűrő és tároló rendszer. Ebből a különálló tároló edényéből történű vízelvét a régi rendszerek esetében gyakran gravitációs elven történt, azonban ez a korábbiakban leírt problémákhoz vezethetett. A DiBO a telepített valamennyi önkiszolgáló autómosó rendszere esetében az ozmózis víz körhöz önálló előnyomó szivattyút biztosít, mely segít a nyomásfokozó pumpák ellátásában és így hosszabb élettartamot biztosít a számukra. A végfelhasználó ennek köszönhetően egy folyamatos, erőteljes, rázkódástól mentes vízfolyamot tapasztal minden programpont mellett.

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .